Архідея

Виставка Андрія Шмиріна, присвячена пам’яті українського альпініста Владислава Терзиула

24 грудня відбудеться масштабне відкриття персонального проекту Андрія Шмиріна під назвою «14 восьмитисячників», яку вперше в Києві представляють Lera Litvinova Gallery разом із креативним простором головного офісу Суспільного мовника України UA:HUB.

Lera Litvinova Gallery влаштовує стаціонарні виставки та різноманітні арт-проекти як в Україні, так і за кордоном на музейних та інших локаціях. Арт-простір прагне поширювати творчість сучасних українських художників та підтримувати важливі соціальні й культурні проекти.

«Підтримати знаковий проект «14 восьмитисячників» для креативного простору UA.HUB дуже важливо, адже це не лише арт-виставка, а й соціально значуща подія. «Олівець» відкритий щодня, має вільний вхід та об’єднує Читальню, Лекторій, Музей телебачення та Коворкінг, а віднедавна прекрасним доповненням нашого простору стали витвори сучасного мистецтва. Ми раді, що можемо долучитися до популяризації сучасного мистецтва та супроводжувати виставки також лекціями і діалогами, адже для нас як для Суспільного мовника принципово важливо розповідати про складні речі доступною мовою”, - наголошує начальниця управління внутрішньої комунікації, координатор UA:HUB Ірина Жуковська.

 

Масштабна експозиція включає 14 картин, написаних українським художником Андрієм Шмиріним. У своїх роботах митець зобразив 14 найвищих гірських вершин, всі вони мають висоту більше 8000 метрів, а підкорити їх вдалося лише 40 альпіністам. Андрій Шмирін став першим у світі художником, хто зобразив кожен із „восьми тисячників“. Автора вразила історія українського альпініста Владислава Терзиула, який без застосування кисню піднявся на всі ці вершини, але, на жаль, загинув під час спуску з останньої гори. 

«Гори завжди мене зачаровували. Вони неосяжні, величні,  вражаючі. Переносити цю велич на полотно для мене захоплююче. Я вирішив зобразити всі 14 восьмитисячників і віддати належне усім, хто зміг піднятись на таку прекрасну, але небезпечну точку нашої планети, адже, щоб підкорити вершини «Корони Землі» необхідна не аби яка мужність. Мене вразила історія Владислава Терзиула, справжнього українського героя, який зміг зійти на кожен з цих схилів і встановити на вершинах прапор нашої країни. Він навіть не застосовував кисень під час підйомів, а таких альпіністів у світі десятки. Я вважаю потрібним розказати про його досягнення й вшанувати його пам'ять», - говорить автор картин Андрій Шмирін.

Андрій Шмирін відтворив захоплюючу велич «Корони Землі» та підкреслив могутність гірських схилів. Художника надихнули підкорювачі вершин, а також могутність і неприступність самих гір.  Кожне полотно – нова вершина, нова ціль, новий подвиг. Картини автора також підкреслюють масштабність виставки, адже вони досить великі за розміром – 2-3 метри. Полотна Шмиріна вражають своєю феноменальністю та реалістичністю. 

Куратором проекту є Леонора Янко, арт-менеджер, мистецтвознавець та директор Lera Litvinova Gallery. Вона зазначає: «Ми маємо за честь представити цю особливу виставку та вшанувати пам'ять українського альпініста Владислава Терзиула. Це важлива соціокультурна подія міжнародного рівня. Ми повинні пам’ятати про таких мужніх та хоробрих українців. А мистецтво не може у цьому не допомогти. Варто зазначити, що Андрій Шмирін – видатний митець, який не просто тонко і реалістично зображає класичні гірські пейзажі, а закладає у свої твори концепцію, якою важливо поділитись».

На відкриття виставки запрошені представники посольств і соціокультурних організацій, дипломати, іноземні гості, а також представники преси. 

Виставка триватиме до 28 лютого 2019 року. 
Вхід вільний.

 

 

Наверх
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK