Архідея

Друга дизайн-експедиція в Україну

Друга дизайн-експедиція в Україну: 12 світових дизайн-експертів, 5 унікальних ремісничих центрів

Ініційована архітекторкою та засновницею колекції живого дизайну FAINA Вікторією Якушею дизайн-експедиція до України під назвою «Земля надихає» охопила 5 унікальних центрів народного промислу: Яворів, Косів, Буковець, Коломию та Гавареччину. Проект здійснювався за підтримки Українського культурного фонду. Дизайнери з Великобританії, США, Франції, Данії, Фінляндії, а також міжнародні оглядачі з Бельгії, Німеччини, Швейцарії, Іспанії та Чехії мали чудову нагоду навчитися тонкощам виготовлення чорнодимленої кераміки та гуцульських килимів-ліжників, пізнати секрети косівського бондарства та гончарства та власноруч зіграти на найдовшому у світі музичному інструменті – трембіті.

Маршрут другої дизайн-експедиції:

День 1 - Чорна кераміка Гавареччини

Коріння цього дивовижного мистецтва сягають  ІІ-го тисячоліття до народження Христа. Чорноди́млена кераміка — один з видів кераміки, випаленої за спеціальною технологією — без доступу повітря. Виникла як альтернатива традиціям античної кераміки. Чорна кераміка виготовляється зі спеціальної глини на гончарному крузі. Далі вироби вигладжують спеціальним камінцем, який походить з того ж родовища глини; ним також «виписують» на них орнаменти. Після випалювання у спеціальній дров’яній гончарній печі, вигладжена поверхня має темно-сріблястий, а невигладжена — чорний колір.

 

День 2 – Мистецтво бондарства

«Різьблення - це не тільки ремесло, треба віддавати собі все, дарувати свій дух і душу теплою ...» - древні слов'яни славилися мистецтвом різьблення по дереву з XI століття. Художня різьба по дереву набула найвищого рівня в Україні в XVIII-XIX ст. Майстри-бондарі з Косова зберігають автентичні техніки обробки смереки та інших місцевих матеріалів для виготовлення таких ужиткових предметів, як скрині, столи, ліжка, полиці, філіжанки та миски. Особливість цього ремісництва – дбайливе ставлення до природи і повний цикл виробництва.

День 3 - Голоси предків у звуках Трембіти

Трембіта – найдовший духовий музичний інструмент у світі, він колись заміняв гуцулам «мобільний телефон», сповіщаючи про народження дитини, весілля чи смерть когось з односельчан. Багатовікова традиція виготовлення цього та інших народних музичних інструментів збереглася до наших днів. Але майстрів, які знають тонкощі виготовлення інструментів залишилося небагато. До одного з них ми й завітали під час експедиції.

День 4 - Унікальні гобелени та ковдри

Ліжник — це товстий вовняний, здебільшого узорно-тканий виріб з об'ємною поверхнею та довгим пухнастим двостороннім ворсом. Ліжники раніше посідали місце найуживанішого предмету щоденного домашнього побуту: вони покривають ліжка, дивани, особливо взимку. Вважається, що така ковдра супроводжує власника все життя і може суттєво покращити здоров’я та самопочуття, має особливий лікувальний ефект.

День 5 - Косівська  кераміка

Традиції косівської мальованої кераміки поширилися в місті Косів і сусідніх селах з кінця XVIII ст. Сюжети картин косівських майстрів ближче до народного примітиву, а улюбленими мотивами орнаменту є трикутники та їх комбінації, які покривають стінки таріль та чаш. Головні кольори, характерні для косовської кераміки – білий, зелений, жовтий та коричневий. Традиційно вироби мають поливане покриття, яке створює необхідний блиск.

Організаторка експедиції Вікторія Якуша прагне окреслити Україну на світовій карті дизайну, надихнути колег по всьому світу автентичними ремісничими техніками і справжнім культурним спадком Східної Європи: «З огляду на всі політико-економічні умови, було складно уявити, що всі ці люди погодяться приїхати в Україну, довіритися нам і на 5 днів повністю зануритися у вивчення нового. Але я вирішила прийняти виклик і довести, що нам теж є чим зацікавити зарубіжних гостей. Моя місія - позначити місце України на світовій мапі дизайну. У нас дуже багато талановитих людей, що володіють унікальними знаннями та досвідом, за яким варто приїхати і повчитися, навіть якщо для цього доведеться подолати тисячі кілометрів. Всі місця і майстерні за маршрутом експедиції я підбирала особисто, спілкуючись і знайомлячись із кожним ремісником, опрацьовуючи з ними майстер-класи, прописуючи сценарії. Багато з цих народних ремесел знаходяться під загрозою зникнення, тому інтерес до них з боку зарубіжних дизайнерів і ЗМІ також допоможе привернути увагу внутрішньої аудиторії. У своїй колекції живого українського дизайну FAINA я надихалась саме нашою культурою, багатими традиціями і майстрами. Український сучасний дизайн поступово завойовує популярність у світі саме через свою автентичність, несхожість на решту, своє глибоке коріння і поєднання з природою».

___________________________

Про організатора:

Якуша Вікторія - дизайнерка, архітекторка, керівниця студії Yakusha Design та авторка колекції живого українського дизайну FAINA (www.faina.design). В жовтні 2018 року ініціювала першу в історії України дизайн-експедицію для іноземних експертів «Земля надихає» з метою привернення уваги до унікальних ремісничих технік в Україні, проблеми їх збереження. Також Вікторія відкрила в Києві перший лекторій для “design minded” спеціалістів з дизайну, моди, архітектури, стилю, фотографії та відео мистецтва під назвою «YaVsesvit».

Локальні партнери проекту:

Перевізник - компанія "Прайм Бас" www.primebus.com.ua 

та "Аренда Мерседес" www.arenda-mercedes.kiev.ua

Гостинний бутик-готель Sherlock Holmes Boutique Hotel (Львів) www.sherlockholmes.com.ua 

 

 

Наверх
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK