Архідея

Ват Ронг Кхун – білосніжний буддійський храм

Храм Ват Ронг Кхун (Wat Rong Khun) не схожий ні на одну з буддійських святинь світу. «Білий храм» (White Temple) так іноді називають Ват Ронг Кхун за його білосніжні алебастрові візерунки і скульптури.

3_07

Ця дивовижна споруда знаходиться в 10 км від Чіанграя – столиці однойменної провінції. Більшість тайських храмів мають давню історію, а Ват Ронг Кхун був споруджений зовсім недавно – в 1998 р, але вже завоював успіх у туристів.


0_c1a1d_7efb6487_orig

Ват Ронг Кхун – це втілення мрії відомого тайського художника, Косітпіпата Чалермчая, який розробив єдиний стиль храму і проект кожної з статуй. Г-н Чалермчай вже вклав в будівництво свого «дітища» кілька мільйонів доларів і продовжує його упорядковувати, не привертаючи спонсорів, щоб ті не могли диктувати умови. У цій нелегкій справі художнику допомагає його брат Пакетлат Чалермчай, керівник будівельними роботами під час від'їздів Косітпіпата.


0_c1a18_4a2019c5_orig

Зовнішній вигляд храму
Храм виглядає, немов палац Снігової Королеви, але з буддійськими мотивами, і з першого погляду підкорює своєю витонченістю. Білий колір є символом чистоти Будди; прозорі дзеркальні пластини, що прикрашають поверхню Ват Ронг Кхун, уособлюють мудрість Будди, «сяючу яскраво на всій Землі». Міст, що веде до храму, це шлях до Будди з низки вічних перероджень. Тварини на даху споруди зображують чотири Ват Ронг Кхун в Таїланді стихії: слон – землю, змія – воду, лебідь – повітря і лев –вогонь.


0_c1a2a_af4bcc3_orig

По периметру храм оточують вигадливі скульптури. Так, величезні ікла – це символ пасти демона Раху; сотні рук, що тягнуться вгору, – буддійське пекло в поданні художника.


0_c1a0f_c5d5e06f_orig

Тут і статуї-монстри, які викидають водяні струмені з пащ, і страшні велетні, що охороняють храм від злих сил, і скульптури, які уособлюють людські пороки.


0_c1a12_845de212_orig

Вічна боротьба сил Світла і Темряви

Незвично і внутрішнє оздоблення Ват Ронг Кхун. Усередині храму знаходяться статуї і зображення Будди, а на одній зі стін представлена картина, що розповідає про вічну боротьбу сил Добра і Зла. Це аж ніяк не сюжети з «Джатаки» – найважливішого літературного пам'ятника буддизму. Настінні розписи храму представлені такими відомими мотивами, як сцени з «Зоряних війн», Нео з фільму «Матриця», роботи і космічні ракети, бомби, що спускаються з небес, що горять в огні нью-йоркські вежі-близнюки, знищені терористами, а над усім цим зображені Будда і його учні.


0_c1a30_608853_orig

Г-н Чалермчай прикрашав стіну три роки. Чи не підкоряючись строгим канонам, він використовував незвичну за змістом живопис в розпису храму, щоб передати вічні істини, зробивши їх зрозумілими для будь-якого сучасного людини.

Поруч з храмом відкрита галерея, де можна побачити інші роботи художника-архітектора і придбати сувеніри.


0_c1a13_b3ddc1b4_orig

 

 

Наверх
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK