Архідея

У новоствореному Арт ЦУМ проходить виставка медіа-мистецтва

Нещодавно в новому просторі «Арт ЦУМ», що знаходиться на 7-му поверсі столичного ЦУМу, відбулася презентація проекту українського цифрового мистецтва “ПЕТЛЮК | РЯБЧЕНКО | САЙ», на якій були представлені роботи провідних медіа-художників України – Сергія Петлюка, Степана Рябченко і Олексія Сая. Організаторами виступили Sky Art Foundation, Business Gallery Ukraine та ЦУМ. Партнер проекту: Ring Ukraine. Виставка триватиме до 15 жовтня, вхід для всіх бажаючих вільний.

kzo_4012-2

Учасники проекту – провідні українські digital-художники Сергій Петлюк, Степан Рябченко і Олексій Сай. Кожен зі своїм медіа, стилістикою, власними методами і темами. Ідея показати їх роботи у відкритому публічному просторі – це прагнення звернути увагу громадськості на еволюцію українського цифрового мистецтва та підтримати його подальший розвиток і інтеграцію в глобальний художній процес.

kzo_3529-2

 «Абсолютно самобутні у виразності своїх художніх висловлювань усі три автори знаходяться в руслі глобальних тенденцій і в поєднанні їх роботи постають репрезентативним зрізом українського медіа-мистецтва», – зазначила Юлія Островська, директор Sky Art Foundation та куратор проекту.

kzo_3069_01

Сергій Петлюк спеціально для виставки створив кінетичну відео-інсталяцію під назвою “Шум”, що проектується з двох боків на рухомі площини-екрани. Постійна трансформація зображення та кута проекції ламають стереотипне уявлення про рух та простір. Художник зачіпає проблематику соціального та індивідуального, проводить паралелі між фізіологією тіла та фізіологією міста.

kzo_3176

“Людина в цивілізованому світі постійно перебуває в шумовому полі: цифровому, інформаційному, візуальному тощо. Чи можливо втекти від шуму, ігнорувати його? Чи потрібно його прийняти як вже невід’ємну частину нашого існування?”, – коментує свій новий проект Сергій Петлюк.

kzo_3069_02

Одеський медіа-художник Степан Рябченко презентував два проекти, обидва з яких базуються на концепції трансформації та еволюції через призму геометрії. «Октанти» представляють собою свого роду стовбур, на геометрію якого нашаровуються кольори і фактури, утворюючи все нові композиції і генетичний зв'язок між ними. 

kzo_3154

Еволюційний принцип, за яким розвивається твір, нагадує альтернативну картину світу, схожу з ідеєю фрактальної геометрії. Калейдоскоп – прилад, який генерує нескінченну кількість орнаментальних варіацій, як і наш світ, в якому безперервно відбувається нескінченне число подій. Цей принцип і став основою наступного циклу робіт під назвою “Калейдоскоп”, відображаючи динаміку змін сучасного світу.

kzo_3436

Олексій Сай, відомий насамперед своїм Excel-артом, презентував масштабні і гіпнотично деталізовані композиції, досліджуючи сучасний соціум, корпоративну культуру і чітко відбиваючи домінуючу естетику оточення. Вихід медіа-арту в загальнодоступний публічний простір – для України прецедент надзвичайно важливий. Це подія, яка водночас сприяє руйнуванню меж і встановленню зв'язків між митцями і громадськістю, технологією, бізнесом, мистецтвом і глядачем. У світовій практиці медіа-мистецтво вже міцно закріпилося в публічному середовищі в найрізноманітніших своїх видах.

kzo_3418

Залучення великих корпорацій до підтримки культурно-мистецької сфери – основна ідея проекту. Досвіди плідної "співпраці" мистецтва та бізнесу – звична практика розвинених країн. «Існує багато спільного між мистецтвом та IT – в обох сферах лежить іскра креативності. Ми з ентузіазмом підтримуємо співпрацю українського мистецтва та ІТ в цілому, а також, на базі нашої офісної платформи. Мистецтво спонукає до творчого мислення та дозволяє нам прийти до особистих унікальних рішень», – коментує Джейсон Мітура, генеральний директор Ring Ukraine.

kzo_3516

Презентація проекту українського медіа-мистецтва “ПЕТЛЮК РЯБЧЕНКО САЙ” в просторі, відкритому для широкої та найрізноманітнішої аудиторії, демонструє вихід на новий рівень суспільної і культурної комунікації та ситуацію, коли мистецтво, замість ставати товаром, виконує просвітницьку функцію, що провокує культурні зрушення і розширює світогляд глядача.

kzo_3523

Додаткова інформація:
Sky Art Foundation - благодійний фонд, який був заснований восени 2014 року за ініціативи Дмитра Палієнка. Мета організації – підтримка та розвиток нового покоління українських сучасних художників, а також сприяння міжнародним культурним обмінам та інтеграції української культури у світовий арт-контекст. Фонд веде активну виставкову та благодійну діяльність, займається організацією міжнародних арт-проектів.

kzo_3545

Business Gallery Ukraine – арт-фонд заснований відомою художницею і бізнес-леді Вітою Кравчук спільно з директором івент-простору Graf Мариною Присяжною . Головне завдання фонду - популяризація та просування сучасних, перспективних і молодих українських художників.

kzo_3568_01

Ring Ukraine – R&D центр в Києві, що працює в області штучного інтелекту, займається аналізом інтелектуальних даних та розробкою програмного забезпечення в стандарті ML. Розробка компанії – розумний відео-дзвінок, в основі якого лежать технології: computer vision, machine learning, face recognition та object detection, ціль якого зменшити кількість злочинів в житлових кварталах.

kzo_3575

Фото: Катя Золотухіна
Медіа-партнери: журнал архітектури та дизайну «Архідея», журнал PROMAN, сайт Styler, культурно - інформаційна платформа Artslooker, журнал People.in, телеканал Maxxi TV.
Сторінка події на Facebook
За детальнішою інформацією звертайтеся: + 38067 401 13 98 Марія Кузнік (Sky Art Foundation)

 

 

Наверх
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK