Архідея

Ароматна гліцинія в дизайні саду

Коли мова йде про кучерявих пишно квітучих рослинах з приємним ароматом, завжди згадують гліцинію (відому ще під латинською назвою wisteria). Ця південна рослина дійсно гідна захоплення. 

558420_467699493250124_1701715843_n

Гліцинія дуже швидко росте і плететься, а тому ідеальним для озеленення вертикальних поверхонь. Дуже часто ліанами гліциній прикрашають фасади будинків, балкони, альтанки. У період цвітіння гліцинія (вістерія) казково красива, а після цвітіння рослина прикрашає сад пишними соковитими листями.


maxresdefault_15

Поширення в наших садах гліцинії обмежується деякими морозостійкими сортами. Хоча є сорти гліцинії, які прекрасно ростуть і в регіонах з холодним кліматом.


49280


wisteria-blooming

Гліцинія покриває своєю зеленню все, що можна використовувати як опору: і неважливо, чи буде це отвір над дверима, огорожа, пергола або водостічна труба. Залежно від виду її стебла досягають висоти 10 м. Дуже часто ліанами прикрашають фасади будинків, балкони, альтанки.


wisteria-vine-wallpaper-3

Але перш за все ця гігантська чагарникова ліана родом зі східної Азії і Північної Америки приваблює своїми білими, рожевими або фіолетовими кистевидними суцвіттями, довжина яких може досягати одного метра! З травня по червень, а часто ще й у серпні та вересні суцвіття декоративних сортових гліциній буквально опромінюють все навколо.

4-kawachi_fuji_garden_01

Важливо з самого початку вибрати правильне місце для гліцинії. Це сонцелюбива рослина, тому потребує ґрунт з високим вмістом поживних речовин, постійного догляду, а також в достатній мірі простору для росту. Відстань до стін будівель повинна становити не менше 50 см. Ідеальне рішення – вертикальні опори, позаду яких залишено багато вільного місця для рослини.


7670-pink-japanese-wisteria-full-shot


49280_01

Щоб уникнути вростання гліцинії в опору фахівці радять кілька разів на рік знімати основне стебло з уже обвитою опори (зліва) і кріпити його паралельно опорі. Стебло фіксують через кожен метр за допомогою еластичної стрічки (праворуч). Підв'язування слід проводити регулярно, поки гліцинія не зможе дорости до самого верху опори.


89d58679784cbaee23329ce17a7b7c09


dscn3626

Квітки у гліцинії утворюються на торішній і більш старій деревині або на коротких квіткових пагонах поточного року, що виходять з багаторічної деревини. Щоб квіток було якомога більше, необхідно щорічно після весняного цвітіння сильно обрізати минулорічні пагони.


-81


612971_900

Найбільш відомі гліцинія китайська (Wisteria sinensis) і гліцинія рясноквітуча (Wisteria floribunda). Суцвіття гліцинії рясноквітучої можуть досягати 1 метру. Гліцинія красива (Wisteria formosa) гібрид гліциній китайської і рясноквітучої. Її великі блакитні квітки розкриваються вже в кінці квітня.


wisteria-vine-wallpaper-3_01


wisteria-vine-wallpaper-1

Активно зростаюча ліана швидко підкорить арку біля входу. Досить кількох примірників. Обрізка призупинить швидке зростання. Розплутати такі стебла вже неможливо. Щоб уникнути сильного переплетення, використовуйте відповідну для ліани опору.


6c3b5442c210a3842ebcc2add62e9009

Багато квітникарі вирощують ліану в діжках, які виставляють на літо на відкриті тераси і в саду. Гліцинія (Wisteria venusta) і гліцинія (Wisteria brachybotrys) придатні для діжкової культури. На відміну від гліцинії рясноквітучої мають більші квітки, зібрані в короткі, але численні грона, що зацвітають одночасно.


wisteria-bonsai-tree


wisteriabluec6

Гліцинія може стати головною прикрасою зимового саду. Ландшафтні дизайнери дуже часто біля коріння ліани висаджують насичено-фіолетового кольору гіацинти, великі, ніжно-білі тюльпани, жовті або білі нарциси. Такі партнери підвищують декоративність рослини. Ретельний догляд і витрачений час повернутися до вас у вигляді пишного, казкового цвітіння рослини, яке стане прикрасою вашого саду.


wisteria_01


wisteria-sinensis-2

 

 

Наверх
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK