Архідея

Ефектна красуня бругмансія

Ця приголомшливо ефектна красуня, густо увінчана досить великими звисаючими квітками, схожими на грамофони, нікого не залишить байдужим. Кожен квітникар і садівник хоче освоїти вирощування бругмансії на своїй ділянці.




Бругмансія (Brugmansia) – це багаторічний чагарник сімейства пасльонових. За елегантні і витончені квіти її називають – трубами архангела, а корінні жителі Південної Америки, звідки бругмансія родом, поклоняються їй як божественному дереву.


Ці унікальні і цікаві тропічні чагарники квітнуть циклами протягом року в теплому кліматі, а взимку, як горшкові рослини. Квітки великі, подовжені, з овальними, загостреними до верхівки листям і лійчастого з оригінальним хвилястим краєм квітками.



Квітки висять, як трубні форми, які сильно запашні в нічний час, і привертають метеликів, колібрі і інших комах в широкому діапазоні кольорів, як правило, в тонах персика, рожевого, коралового, жовтого, золота і білого.



Brugmansias часто плутають з дурманом (який називають диявольська труба) з - за подібні квіти, проте це дві різні квітки. Пишні, екзотичні, тропічні труби архангела є відмінним вибором, щоб додати до будь-якого саду романтичного виду.



Цвітіння бругмансії починається з липня і триває до самих заморозків. Плід – колюча коробочка, наповнена коричневими насінням. У кімнатній культурі бругмансія виростає до 2 метрів, її можна формувати як невелике деревце.



Що любить бругмансія
Бругмансія тепло- і вологолюбна рослина, любить родючий і повітропроникливий грунт, хороше освітлення, а також захищене від вітру місце. У кімнаті для неї вибирають найсвітліше місце, а влітку виносять на свіже повітря: балкон, терасу або в сад.





Повноцінно зростає і рясно цвіте вона тільки на яскравому сонці. У тіні втрачає листя, гірше цвіте і навіть може загинути. Небажаний для цієї красуні і перегрів коренів, який може статися при вирощуванні в контейнері. Щоб цього уникнути, контейнер повинен бути світлого забарвлення.





Бругмансія вимагає рясний полив бажано жорсткої водою. У разі, якщо вода м'яка, а грунт кислий, то хоча б раз за сезон квітка слід полити, використовуючи вапняне молоко (на літр води один грам вапна).



Рослина потребує регулярного обприскуванні. При недостатній вологості може скинути бутони і листя. Підгодовують бругмансію щотижня – щедро і регулярно, чергуючи органічні добрива, наприклад, настій пташиного посліду із мінеральними підгодівлею.



Обов'язково видаляють відцвілі квіти. У жовтні рослину сильно обрізають, викочують із земляною грудкою, пересаджують у велику ємність і встановлюють у світлій прохолодній кімнаті, підтримуючи температуру 10-16С.



В даний час красивими є 18 видів: Butterfly Pink, Cherub, Dalens Amour, Daybreak, Flamenco, Giant White, Golden Yellow, Lizzy, Olympic Flame, Painted Lady, Pink Perfektion, Piroschka, Santa Rosa, Shredded White, Stawberries and Cream, Variegated Sunset, Versicolor.