Архідея

Футуристичне еко поселення

Представлений бельгійським архітектором Вінсентом Каллебота концепт екорайону, який планують звести в передмісті Нью-Делі, являє собою екологічне вертикальне поселення, що складається з шести 36-поверхових веж і справляє враження справжнього екологічного раю.  




Футуристичні антиутопії завжди створюють самодостатні вертикальні спільноти, існуючі в багатоповерхових вежах. Як правило, проекти майбутнього переповнені соціальною і економічною рівністю.



В основу цього концепту, названому Гиперион (Hiperions), архітектор заложив дві основні мети: децентралізацію енергії і незалежність району від продуктів харчування, що доставляються ззовні.



Вертикальне поселення – це багатофункціональний комплекс, який буде побудований таким чином, щоб гармонійно вписатися в навколишню екосистему і поєднати в собі мінімалістичний індустріальний дизайн з інтегрованими природними об'єктами.



Він буде виконаний з крос-ламінованих панелей, посилених сталевими конструкціями. За рахунок введення природних елементів буде забезпечена максимальна ефективність використання енергії та зведено до мінімуму навколишнє середовище, створюючи можливість для екологічно чистого способу життя.



Простір між вежами заповнений зеленими зонами, а з'єднані вони «небесними» містками. Енергія, необхідна для функціонування комплексу, генерується на місці. Містки зрошує перероблена вода, в ліхтарі вбудовані вітряні турбіни, що забезпечують освітлення, фасади веж покриті сонячними батареями, а ультрасучасні теплиці дають можливість вирощувати сільськогосподарські культури.





Фітоочіщуючи лагуни забезпечені стійким джерелом води. Більш того, вони самі є водяним джерелом. На відміну від септичних резервуарів, в яких використовують анаеробні бактерії, що утворюють корозійні гази, в технології фітоочіщення «працюють» аеробні бактерії, що живуть в коренях рослин. Це практично зводить до нуля шкідливий вплив на навколишнє середовище.





Рослини можна зустріти всюди на території комплексу: у вестибюлях, на дахах, навколо будівель. тут і громадські сади, в яких займаються вирощуванням продуктів харчування.



Сади так ретельно спроектовані, що фрукти можна зривати прямо з вікон житлових квартир. За прогнозами розробників, з 1 квадратного метра можна буде отримувати до 20 кг органічних овочів і фруктів. Крім квартир, в баштах будуть розташовані ресторани, спортивні зали, офіси.



Вчені все частіше стверджують, що за компактним урбаністичним проживанням стійке і стабільне майбутнє.



Чим ближче один до одного живуть люди, тим менше необхідно енергії для забезпечення тепла і світла. Однак такі проекти, як Hiperions, можуть стати красивою і більш екологічною альтернативою.