Архідея

Феномен українського дизайну на Венеційській бієнале 2019

Вперше сучасний український дизайн буде представлено на Венеційській бієнале – колекція FAINA від Вікторії Якуши стане учасником проекту Venice Design 2019.

Оригінальні предмети меблів та декору з українським культурним кодом можна буде побачити у Palazzo Michiel з 11 травня по 24 листопада 2019 року. 
Зі слів організаторів події, цього року до участі в експозиції були запрошені дизайнери, які впливають на розвиток галузі та надихають своїх колег в усьому світі.

«Ми хотіли створити своєрідну «мапу» найактуальніших трендів у дизайні, зібрати тих, хто сміливо експериментує і відтворює нові сенси у предметах, щоб показати їх кращі роботи широкій аудиторії бієнале», – повідомила Анаїс Хамоуд, відповідальна за програму Venice Design. – «Колекція FAINA є саме такою, і ми щасливі, що Україна врешті представить світові своє бачення сучасного предметного дизайну».    

 

Yakusha Victoriya, cabinet SOLOD1

Yakusha Victoriya, сabinet SOLOD 2


«Отримавши запрошення ще восени минулого року, ми ретельно готувались, продумували концепцію, тож сподіваємось гідно представити український дизайн у Венеції», – ділиться Вікторія Якуша, авторка колекції живого українського дизайну FAINA. Щоб підкреслити джерело натхнення своїх робіт, яке Вікторія черпала у власному корінні – побуті та традиціях наших пращурів, дизайнерка вирішила представити предмети у землі.

«Коли у світі відбуваються потужні трансформації, навколо панує тотальна непередбачуваність та мінливість, природно  що людина повертається до свого коріння. Саме з нього все й починалось, у ньому прихована сила», - вважає Вікторія. 

Yakusha Victoriya, set of vases KUMANEC

Yakusha Victoriya, set of vases KUMANEC

Окрім меблів та декору, відвідувачі Venice Design також побачать документальний фільм про першу дизайн-експедицію в Україну для світових гуру дизайну «Земля надихає», організовану командою Yakusha Design (деталі за посиланням).

Yakusha Victoriya, set of vases KUMANEC

FAINA (www.faina.design) – автентична колекція меблів, світла і декору, створена українським архітектором Вікторією Якушею у 2014 році. В її основі використання типових для нашої культури натуральних матеріалів: глини, льону, масиву дерева, гілля верби. З моменту створення колекція була представлена на найбільших дизайн-майданчиках Парижа, Лондона, Мілана та Стокгольма. У 2019 бренд також був представлений у тренд-зоні Stockholm Design Week під кураторством Сахари Уідофф і на провідній локації події «Fenix Palace» поряд з ТОП-брендами Швеції, Норвегії та Японії.

Yakusha Victoriya, set of vases KUMANEC


Venice Design (www.venice-design.com) – найбільша виставка сучасного предметного дизайну в контексті Венеціанської бієнале, організована Європейським культурним центром в історичному центрі Palazzo Michiel у самому серці Венеції. Цього року експозиція представить предмети з 42 країн світу від найталановитіших дизайнерів, кожен з яких працює в оригінальній техніці. Очікується понад пів мільйону відвідувачів.

Yakusha Victoriya, set of vases KUMANEC