Архідея

Вирощуємо мох

Виявляється, мох завжди повинен бути під рукою і в потрібній кількості. Для краси і милування рослинами в горщиках, а також в саду. А як виростити мох?


0524206

Можливо, ви вважаєте мох бур'яном, тому що ви бачите його всюди - на доріжках, дахах, каменях і на бідних ґрунтах. Так, але тільки тоді, коли йому підходять умови! Мохи воліють тінисті і вологі місця. Ми пропонуємо вам розглянути мох в якості альтернативного рослинного покриву - додайте м'яку оксамитову красу мохів в горщик з деревцем або в ваш сад.


8da1f52629a35de69a014979e4cb5883

В останні роки квіткарі захопилися вирощуванням мініатюрних дерев у горщиках. Багато з таких садоводів беруть участь у виставках таких рослин. Щоб вони виглядали гарніше, їх прикрашають мохом.


2_11

Вирощування моху починаємо за 1-1,5 місяці до виставки. Працюємо неодмінно з кислим ґрунтом. Це означає, що відведений під мох горщик треба полити розчином лимонної кислоти. Для приготування розчину візьміть на 1 л води щіпку кислоти.


dekorativnii-moh-v-cvetochnom-gorshke

Коли ґрунт готовий, треба зібрати в лісі м'який яскраво-зелений мох і розтерти його в долонях над горщиком. Це забезпечує потрапляння в ґрунт природніх рослинних спор. Землю в горщику постійно тримайте вологою. Коли мох виростає до потрібних розмірів, акуратно відділяйте його від ґрунту, розкладіть в горщики навколо деревців і зволожуйте з пульверизатора. Після виставки заберіть мох з горщика, тому що він заважає «дихати» корінням, і до того ж необхідний йому кислий ґрунт може не сподобатися деревцю.


mosss_01

Оксамитова краса моху в саду

На невеликій ділянці створити повноцінний сад моху не вийде. Як не вийде його створити і на величезній території - сади моху можливі лише в Японії, де їх візуальна краса підтримується світоглядом, філософською почуттям Прекрасного. Однак використовувати мох як ефектний елемент дизайну - немає нічого доступніше! І не турбуйтеся, якщо ваш сад не на болоті або в сирому яру - мох росте практично скрізь, а його смарагдову бархатистість легко підтримувати розпиленням невеликої кількості води.


6bc7ef48efa46990e5c5cd96cfad1807

Вирощуємо і одночасно прикрашаємо

Для вирощування найкраще підійде мох, взятий в районі (регіоні) вашого проживання - з ним буде мінімум клопоту. «Розсади» потрібно зовсім небагато, причому навіть сухий мох підійде.


1_3

Спосіб перший, дизайнерський

Візьміть каолін (білу глину), 3 склянки води, 1 склянку добрив, 1 стакан дрібних фрагментів моху. Глину розведіть водою до стану рідкого тіста (сметани), додайте добрива і мох, обережно, але старанно перемішайте. Отриману суміш за допомогою кисточки нанесіть на будь-які натуральні поверхні - каменю, дерева, кераміки і т.д. Згодом залишається лише обережно (щоб не змити) зрошувати посадки з пульверизатора і стежити, щоб мох не розростався надзвичайно і не заростав, наприклад, на всю скульптуру або вазу (якщо таку мету ви не переслідуєте).


82fcd84e87c6245f3efd08b618f60758

Спосіб другий, народний

Цей спосіб по суті дублює перший, різниця лише в інгредієнтах. Шматочки моху змішують з 200 мл води і 200 мл йогурту (в оригінальному рецепті - живого, отже краще використовувати підсолоджений домашній кисляк або домашній же кефір). Отриману суміш так само наносять пензлем на все декоруємо поверхні і періодично обприскують.


245

Вибираємо місце для моху

Місце переважно вибрати тінисте, при виборі місця для посадки уникайте прямих сонячних променів. Сонячні промені зроблять колір моху більш насиченим, але пряме, денне сонце буде спалювати його. Далеко не всі мохи будуть вижити на повному сонці. Ідеальне місце - північна або східна сторона або лісиста місцевість.


74bc3e8181e096dfeeb856f076caa876_01

Підготовка місця для посадки моху

Місце для посадки моху необхідно очистити від сміття і листя. Видаліть траву і / або інші рослини.


3b31fee0a5638a0c2bb4432caafd8686

Садимо мох
Зберіть подушечки моху у вашому дворі, якщо мох у вас не росте, зберіть його в лісі. Змочіть подушечку моху і обережно притисніть його в обраному місці, досить сильно, щоб видалити повітряні кишені. Якщо ви садите на схилі для запобігання його сповзання можете зафіксувати його паличками або цвяхами. Мохи, які ростуть на гниючої деревині, швидше за все, зажадають гниття дерев'яних поверхонь, щоб вижити.


mox-v-jashikax

Догляд за мохом
Для того, щоб мох прижився, важливо підтримувати його у вологому стані хоча б 3 тижні. Новий зростання моху може виглядати як тонка плівка із зелених водоростей, що ростуть на поверхні ґрунту. На зростання нових «подушечок» може піти приблизно 5 тижнів.
Загиблі ділянки замінюйте новими. Якщо тривала посуха і невідповідна реакція підсушила мох - полийте його і він відновиться. Після того, як мох прижився його потрібно поливати при тривалої посухи.


334_01


fbe1079d7315e04cce4d1dcee7414790


5f631d1055365eb73cb1477aad70bded

 

 

Наверх
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK