Архідея

Вітамін В3: поради щодо вживання, користь та дозування

фото: Anna Shvets: pexels.com
Вітамін В3: поради щодо вживання, користь та дозування

Цей вітамін самостійно виробляється в організмі з триптофану, але цього не достатньо, тому нутриціологи рекомендують притримуватися дієти. Вітамін B3 активно долучається до процесу розщеплення та подальшому синтезі амінокислот, вуглеводів та жирних кислот. Та на цьому він не зупиняється, а контролює рівень холестерину, тому спеціалісти радять не забувати приймати цю речовину. Далі ми розповімо як нікотинова кислота вживається у нашому організмі та яке дозування для неї прийнятне. Що таке вітамін В3 (нікотинова кислота, вітамін PP)

Ніацин не боїться ні кисню, ні високих температур, ані ультрафіолетових променів, тому це доволі потужний вітамін.

Він надто важливий для людей, які хочуть прожити довге та здорове життя. Речовина легко розчиняється у воді і допомагає нервовій системі працювати безперебійно. Ще однією функцією, покладеною на ніацин, є синтезування стероїдних гормонів (з них – естрогенів, прогестерону тестостерону, гідрокортизону), гормонів підшлункової залози (зокрема, інсулін) та щитовидної залози (тироксин). Вітамін РР безпосередньо відповідає за зміни у вазі. Якщо станеться отруєння, то він уповільнить токсичну дію деяких речовин. Витамин B3 купити ви можете у звичайних аптеках.

Ніацин — вітамін, без якого рівень у крові не може регулюватися. Страждаєте на психічні розлади? В3 допоможе впоратись із цією проблемою. Він  сприяє покращенню вуглеводного обміну, допомагає ранам швидше затягуватися, дає організму більше енергії та ін.

Джерела вітаміну B3

ROMAN ODINTSOV: pexels.com

ROMAN ODINTSOV: pexels.com

Вітамін В3 у яких продуктах є? 

Зазвичай ніацинову кислоту можна знайти у м'ясі, рибі, зернових та бобових, у молоці, зелених листових овочах (серед них з найбільшим вмістом салат, кріп, петрушка, щавель, шпинат), у малому відсотковому співвідношенні – у чаї та каві.

Та його можна відшукати у таких цікавих продуктах як дріжджі, пшеничні висівки та арахіс, а також джерелом, збагаченим ніацином, виступає риба, особливо скумбрія в копченому вигляді та лосось. Нежирні білкові продукти мають багато вітаміну В3.

Навіщо призначають вітамін В3

• при захворюваннях на діабет та гіпертонії;

• якщо виникають проблеми з нервовою системою;

• Від мігрені;

• щоб налагодити процеси травлення;

• з метою покращення обміну речовин;

• щоб підвищити захисні властивості підшлункової залози.

Дефіцит вітаміну В3

Дієти та постійний прийом алкоголю вбиває ніацин в нашому організмі і тому утворюється його нехватка. Ви можете відчути це, коли частіше почнете мерзнути надворі, так як обмін речовин буде значно повільнішим. Але найгіршим випадком може стати хвороба пелагра.

Розрізняють фізичні та психологічні симптоми дефіциту вітаміну B3.

Психологічні симптоми:

• підвищена тривожність;

• дратівливість;

• марення та галюцинації;

• втрата пам’яті;

• апатія та депресивні стани.

Фізичні симптоми:

• пігментні плями на тілі;

• потовщення шкіри;

• запалення у ротовій порожнині;

• проблеми з травленням.

Та хочемо наголосити, що перед прийомом будь-яких продуктів необхідно проконсультуватися з лікарем або спеціалістом.

 

 

 

Наверх
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK